ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Οι Γερμανοί ανακαλύπτουν ξανά την Κρήτη μέσα από τα “Μινωικά Μονοπάτια”
Antonis Marios Papagiotis
Στην «καρδιά» της κρίσης κι ενώ η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας συρρικνώνεται σταθερά και η αγωνία για το μέλλον πολλών επιχειρήσεων εντείνεται, η Κρήτη είναι ίσως η μοναδική περίπτωση περιφερειακής οικονομίας που αντιστέκεται στον οικονομικό τυφώνα που μαστίζει την Ελλάδα. Μια αποδεδειγμένα ισχυρή οικονομία με ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν και έντονη δραστηριοποίηση των κατοίκων της σε τομείς όπως η παραγωγή ελαιολάδου και το εξωτερικό εμπόριο, διατηρεί το θετικό πρόσημο στους δείκτες ανάπτυξης.
Παράδειγμα Κρητικού παραγωγού κι επιχειρηματία ο Νίκος Πλευριτάκης, «πατέρας» και διευθύνων σύμβουλος της Crete O’live, ο οποίος ανταποκρίνεται στο πάθος που δείχνει ο πλανήτης ολόκληρος για τη μεσογειακή διατροφή και ταξιδεύει στις αγορές του κόσμου με «εισιτήριο» το κρητικό παρθένο ελαιόλαδο.
Με πρωταρχικό σκοπό να διδάξει τον κρητικό τρόπο ζωής και διατροφής, το project Crete O’live διαφοροποιείται από τις άλλες εταιρίες παραγωγής κι εξαγωγής ελαιολάδου. Με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό στη διοίκηση επιχειρήσεων, το 2009 αποφασίζει να παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεραμβέλλου για ν’ ασχοληθεί με την καλλιέργεια της ελιάς και την προώθηση του ελαιολάδου.
Σε ελάχιστο χρόνο αποκτά έναν εγκαταλελειμμένο ελαιώνα 25 στρεμμάτων, τον οποίο με σημαντικό κόστος σε χρήματα και κόπο ξαναφέρνει στη ζωή και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο ελαιώνας είναι υπερπαραγωγικός. Μέσα από το πάθος του ν’ αναστήσει τον ελαιώνα και να πιάσει στα χέρια του τους πολύτιμους καρπούς του, ο Νίκος συναντά τυχαία τη Γερμανικής καταγωγής Sarah Fisher, η οποία του προτείνει να επενδύσει στον ελαιώνα αλλά ένας αριθμός δέντρων θα ήταν ‘υιοθετημένα’ από αυτήν. Την ίδια κιόλας στιγμή γεννιέται η ιδέα του ‘Adopt an Olive Tree’ ενώ ο Νίκος και η Sarah γίνονται συνέταιροι.
Η πρωτότυπη ιδέα του “Adopt an Olive Tree” είναι η εξής: ένα φυσικό πρόσωπο «υιοθετεί» ένα δέντρο και δικαιούται αυτά που το δέντρο παράγει, τα οποία δεν είναι άλλα από τις ελιές, φτιαγμένες με τοπική παραδοσιακή συνταγή, μέλι της περιοχής από μέλισσες που τρέφονται ως επί το πλείστον από άνθη λουλουδιών, θυμάρι και φασκομηλιά, που μεγαλώνουν μέσα και γύρω από το αγρόκτημα και το ελαιόλαδο. Αυτή η πράξη «υιοθεσίας» ισοδυναμεί με αποστολή στον «ανάδοχο» μιας πολυτελούς κασετίνας με δύο μισόλιτρα εξαιρετικά παρθένου -και βραβευμένου με το Χρυσό Βραβείο στο διαγωνισμό ‘Mario Solinas’- ελαιολάδου από την περιοχή παραγωγής του, ελιές και μέλι από θυμάρι, λουλούδια του αγροκτήματος και πεύκο που βραβεύτηκαν με δύο αστέρια στο διαγωνισμό ‘Great Taste Awards 2013’ στη Μεγάλη Βρετανία .
Ο χρόνος όμως κυλά γρήγορα και ο ανάδοχος, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να είναι, παραλαμβάνει την άνοιξη δυο ακόμα μισόλιτρα εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και άλλα δυο τον Σεπτέμβριο για να τελειώσει τον χρόνο με γεύση από ελληνική γη.
«Η Crete O’live είναι ένα επιχειρηματικό και συγχρόνως ένα βιωματικό project. Βλέπει την ελιά ως καρπό του δέντρου και ως συμβολισμό μιας γόνιμης ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας. Σήμερα και άλλοι παραγωγοί συμμετέχουν στο έργο και τους παρέχουμε το κίνητρο να μην παρατήσουν την καλλιέργεια της ελιάς αλλά να προσπαθήσουν να βάλουν στην παραγωγή όσο γίνεται περισσότερα εγκαταλελειμμένα αγροτεμάχια. Οι παραγωγοί που συμμετέχουν σήμερα στο εγχείρημά μας φτάνουν τους τριάντα» τονίζει ο Κρητικός επιχειρηματίας.
‘Ηδη διαφαίνεται ότι το 2014, στις αγορές του εξωτερικού, όπου λόγω του νέου αδύναμου προφίλ της χώρας πολύ συχνά συναντώνται θέματα εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, η Γερμανία θα είναι η χώρα που θ’ απορροφήσει το μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων, ενώ το συγκεκριμένο πακέτο προϊόντων ενδιαφέρει μεγάλες εταιρίες για να το προσφέρουν σε πελάτες τους ως επιχειρηματικό δώρο. Για την Crete O’live, η εγκαθίδρυση της αξιοπιστίας της στη Γερμανία είναι γεγονός και η χώρα της κεντρικής Ευρώπης αποτελεί προτεραιότητα, αφού είναι ίσως ο πιο απαιτητικός αποδέκτης των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων και οι Γερμανοί είναι από τους μεγαλύτερους λάτρεις της Ελληνικής κουλτούρας και διατροφής, παρά το τεταμένο πολιτικό κλίμα μεταξύ των δυο χωρών που σαφώς έχει οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.
Τελευταία, εντάχθηκε στις δραστηριότητες της Crete O’live o θεματικός τουρισμός με πεζοπορία σε δύο διαδρομές απερίγραπτου φυσικού κάλους. Η πρώτη με την ονομασία Μινωικά Μονοπάτια, παίρνει τους πεζοπόρους και τους περνάει από τα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι Μηνωίτες, τα οποία κόβουν την αναπνοή από την ομορφιά. Η δεύτερη διαδρομή έχει υψηλότερο βαθμό δυσκολίας αλλά είναι πιο συναρπαστική, αφού τα τοπία που ο περιπατητής βλέπει είναι πιο άγρια και έχει τη δυνατότητα να μείνει σε χωριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και να συναναστραφεί συνομιλήσει και ζήσει με τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους τους.