ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Από τη Goldman Sachs στους δρόμους του κρασιού
Elina Makri
Το ταξίδι ενός Γερμανού επιχειρηματία από τα τραπεζικά γραφεία της Βόρειας Ευρώπης στα αμπέλια της Ελλάδας.
Πρώτη φορά συνάντησα τον Μάρκους Στολτζ πριν από δύο χρόνια, σε μία συνάντηση για τον ελληνικό τουρισμό. Στη συνάντηση εκείνη είχε μιλήσει για την επιχείρησή του, την Elloinos.com, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην προώθηση και πώληση ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.
O Μάρκους Στολτζ είναι Γερμανός και ζει μαζί με την Ελληνίδα σύζυγο του και τα τέσσερα παιδιά του από το 2003 στην Αθήνα. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τον τραπεζικό τομέα της Φρανκφούρτης, ενώ υπήρξε από νεαρός, δεινός γνώστης της αγοράς πολύπλοκων οικονομικών προϊόντων, των παραγώγων. ‘Έχει περάσει από αρκετά πόστα του τραπεζικού τομέα – μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και executive director για την Goldman Sachs στο Λονδίνο. Όλα αυτά όμως παλιά. Σήμερα, ταξιδεύει όλη την Ελλάδα με σκοπό να εντοπίσει τις καλύτερες ποικιλίες κρασιών, ώστε να τις βοηθήσει να βρουν το δρόμο τους για τις απαιτητικές και δυσπρόσιτες αγορές κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Σύμφωνα με τον Στολτζ, ορισμένες ποικιλίες ελληνικών κρασιών είναι παγκόσμιας κλάσης, μπορούν να βρεθούν μόνο στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ταιριάζουν απόλυτα με τις τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις της αγοράς: δεν είναι «βαριά», έχουν υψηλή οξύτητα (ταιριάζουν με τα περισσότερα τρόφιμα) ενώ είναι μεσαίας περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Παρ’ όλες όμως τις εξαιρετικές δυνατότητες ή τις κατά καιρούς περγαμηνές, οι Έλληνες επαγγελματίες του οίνου μόνο πρόσφατα άρχισαν τη συστηματική επικοινωνία και προώθηση του κρασιού στους απανταχού οινόφιλους της παγκόσμιας αγοράς. Μόλις τον τελευταίο καιρό, υπάρχουν συντονισμένες δράσεις από φορείς αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, με σκοπό την προώθηση των κρασιών μιας ολόκληρης περιοχής και όχι μόνο μεμονωμένων επαγγελματιών. Ο ίδιος ο Στολτζ έχει οργανώσει ειδικές εκδηλώσεις για Γερμανούς κριτικούς κρασιού οι οποίοι επανήλθαν πρόσφατα πριν από μερικές εβδομάδες, ρωτώντας τον γιατί οι ελληνικές οινοποιίες δεν παρουσιάζουν τα κρασιά τους σε τακτική βάση.
Πολεμώντας το brain drain
Ο Στολτζ ταξιδεύει όλη την Ελλάδα με σκοπό να εντοπίσει τις καλύτερες ποικιλίες κρασιών, ώστε να τις βοηθήσει να βρουν το δρόμο τους για τις απαιτητικές και δυσπρόσιτες αγορές κρασιού του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Από την τελευταία φορά που τον συνάντησα, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα. Τα δύο βασικότερα είναι ότι υπάρχει μία φανερή στροφή φορέων και πολιτών προς την επιχειρηματικότητα, η οποία όμως συμβαδίζει με την επιδείνωση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, που προκαλεί όλο και πιο έντονη σύγχυση και ανησυχία στους πολίτες της χώρας. Ο ίδιος παραμένει δυναμικά αισιόδοξος: «Η έξοδος από το χάος θέλει χρόνο! Τα πράγματα βράζουν ακόμα, όμως πλέον βλέπεις θετικά σημάδια και νέες δομές που δημιουργούνται και έρχονται στην επιφάνεια».
Πρακτικές λύσεις
Ο Γερμανός επιχειρηματίας είναι υπέρμαχος των πρακτικών λύσεων. «Ακούω συνέχεια παράπονα, όμως το σημαντικό είναι να συγκεντρωθείς στο έργο σου και να προωθήσεις το προϊόν σου. Τις προάλλες συζητούσα για τα πολύ υψηλά μεταφορικά έξοδα από την Ελλάδα. Το κόστος είναι τρεις φορές υψηλότερο από το να στείλεις κάτι από τη Γερμανία. Και έριξα μία ιδέα για να δημιουργήσει κάποιος start-up για αυτό. Έλαβα πολλά σχόλια, όμως σχεδόν όλοι έλεγαν πως αν δεν αλλάξει η πολιτική κατάσταση, τα πάντα θα μείνουν ίδια. Μου φαίνεται περίεργο που όλοι νιώθουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, όμως δεν είναι έτσι, όλοι μπορούν να κάνουν κάτι!»
Και συνεχίζει: «Ακόμα και στο θέμα των μεταφορικών, το σημαντικό είναι να κάνεις κάτι ώστε να λειτουργήσει. Εγώ αν ήθελα να στείλω κάτι στην Αμερική και είναι ακριβό από την Ελλάδα, μπορεί να το έστελνα πρώτα με φορτηγό στη Γερμανία όπου θα μου στοίχιζε περίπου 150 ευρώ και μετά από τη Γερμανία στην Αμερική. Πρέπει πάντα να ψάχνεις για εναλλακτικές. Αν το Α δεν λειτουργεί, κοιτάς για το Β ή το Γ. Και την ίδια ώρα, ενημέρωσε τον κόσμο να ξέρει πως αυτό δε λειτουργεί σε περίπτωση που βρεθεί μία επιχειρηματική ευκαιρία για κάποιον. Ποιο το νόημα να παραπονιέται κανείς συνέχεια αντί να συγκεντρώνεται στη δουλειά του;»
O ίδιος ο Στολτζ αρνείται πεισματικά να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας του εκτός Ελλάδας παρά τις παροτρύνσεις. «Είμαι Γερμανός, ζω στην Ελλάδα και αυτό είναι μέρος της ιστορίας μου, αυτός είμαι. Δουλεύω με Έλληνες παραγωγούς, είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ. Σε άλλη περίπτωση, μπορεί να γλυτώνεις κάποιους φόρους, όμως ένα μέρος της ιστορίας σου λείπει.»
Εν οἴνῳ ἀλήθεια!
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από κοινού με τη Γερμανίδα δημοσιογράφο Katja Koellen.