ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υπάρχει και «filotimo»….
Diogenis Dimitrakopoulos
«Περιπέτειες, καθημερινότητα και κρίση στην Ελλάδα»
του Διογένη Δημητρακόπουλου
«Φιλότιμο!» με υπότιτλο «Περιπέτειες, καθημερινότητα και κρίση στην Ελλάδα» είναι το καινούριο βιβλίο του Γερμανού Andreas Deffner, ανώτερου στελέχους του Υπουργείου Υγείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και συγγραφέα. Ο κ. Ντέφνερ συνδέεται με μακρινή συγγένεια με το γλωσσολόγο Μιχαήλ Ντέφνερ (υπάρχει και οδός στην Αθήνα με το όνομά του), ο οποίος υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δίδαξε γερμανικά στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ταξιδεύει τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ελλάδα και διακατέχεται από πολύ όμορφα συναισθήματα για τη χώρα και τους κατοίκους της: «Οι φίλοι μου από την Πελοπόννησο έγιναν η δεύτερη μου οικογένεια. Κάποια στιγμή ήθελα να επιστρέψω ένα κομμάτι αγάπης και ένα «ευχαριστώ» σε αυτήν την υπέροχη χώρα και τους εκπληκτικούς ανθρώπους της.» Έτσι ξεκίνησε να γράφει ένα βιβλίο για αυτή τη χώρα κάνοντας «περιπάτους» με Έλληνες στην καθημερινότητα τους . Από αυτό προέκυψε το πρώτο του βιβλίο «Το ελληνικό καφεμαντείο». «Το φιλότιμο» είναι η συνέχεια αυτών των περιπάτων. «Πιστεύω πως χρειάζεται να μεταδοθεί έστω κάτι από αυτό το μοναδικό ανθρώπινο αίσθημα των Ελλήνων το οποίο ακόμη και στην Ελλάδα τελευταία άρχισε κάπως να φθίνει..» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κύριος Ντέφνερ μας δίνει τη δική του βιωματική εξήγηση για την έννοια του φιλότιμου. «Είναι αυτό το ιδιαίτερο αίσθημα ζωής των Ελλήνων το οποίο είναι τόσο εγκάρδιο, φιλικό και απίστευτα ανθρώπινο. Δεν μπορώ να το περιγράψω ακριβώς, αλλά ένιωσα στην Ελλάδα και ιδίως στο Τολό, στον «αδερφό» μου Περικλή και την «αδερφή» μου Ειρήνη από την πρώτη μέρα σαν το σπίτι μου. Και η «γιαγιά» Βαγγελιώ έλεγε πάντα: «Αγόρι μου, εσύ μεγάλωσες στο Τολό» Πράγματι έχω να ευχαριστήσω για πολλά την Ελλάδα.»
Το φιλότιμο με τη μορφή συνταγής
«Ομολογουμένως, η λέξη φιλότιμο είναι παγκοσμίως αμετάφραστη.» επισημαίνει ο συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος προσπάθησε να το περιγράψει με τη μορφή μιας συνταγής στο οπισθόφυλλο του. Τα υλικά: δυο τρεις θετικές σκέψεις, ένα λίτρο αίσθηση για τη ζωή, 500 γραμμάρια φιλοξενία, μια ολόκληρη ώριμη φιλία χωρίς τη φλούδα, δέκα σταγόνες εξυπηρετικότητα, λίγη υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια και αίσθηση καθήκοντος. Για τη σάλτσα του το φιλότιμο χρειάζεται 5 κουτάλια της σούπας αυτοθυσία, 5 κουτάλια στέρηση και φρεσκοτριμμένο σεβασμό.
Γερμανοί, Έλληνες και φιλότιμο
Έχουν οι Γερμανοί φιλότιμο; «Πως μπορεί ένας λαός να έχει φιλότιμο, όταν δε γνωρίζει τι σημαίνει αυτό.. Αλλά για να μιλήσουμε σοβαρά, πιστεύω πως πολλοί Γερμανοί έχουν μέσα τους πολύ ανθρωπιά» τονίζει ο κ. Ντέφνερ. «Για μένα φιλότιμο σημαίνει η ενοποίηση όλων των θετικών ιδιοτήτων. Και στην Ελλάδα δυστυχώς το φιλότιμο έχει ασθενήσει. Γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε μαζί να το επαναφέρουμε σε μία ανθρώπινη και ενωμένη Ευρώπη.»
Η γνώμη των Γερμανών για τους Έλληνες στην εποχή της κρίσης
Αυτά τα τρία χρόνια ειπώθηκαν πολλά για την Ελλάδα. «Δυστυχώς πολλά διαστρεβλωμένα και λανθασμένα και έτσι δημιουργείται πολλές φορές μία λάθος εικόνα.» πιστεύει ο συγγραφέας. «Αυτό είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και χρειάζεται αρκετό χρόνο. Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών, κατά την άποψή μου, θεωρούν πως η Γερμανία και η Ελλάδα είναι φίλοι σε μία ενωμένη Ευρώπη. Και εάν βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον στην κατανόηση κάθε πλευράς, τότε βλέπω πως θα βρεθούμε σε καλό δρόμο.»
Τα προβλήματα στην Ελλάδα της κρίσης
«Τα προβλήματα κρύβονται παντού και αυτό είναι το πρόβλημα. Νομίζω πως η όλη εικόνα της κοινωνίας χρειάζεται επεξεργασία. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να καλύψει τα νώτα του και γι’ αυτό πρέπει οι πολιτικοί να δουλέψουν για να γίνουν πειστικοί, να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν πραγματικά τους ανθρώπους. Το κρισιμότατο πρόβλημα είναι αυτό της ανεργίας και κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζονται προοπτικές. Είναι καταρτισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι επιθυμούν να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση της χώρας τους. Ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα είναι στον κλάδο της υγείας. Η υγεία είναι ακόμη σημαντικότερη από την εργασία και πρέπει να μπορεί να μην είναι πανάκριβη. Είναι απαραίτητες δραστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, ώστε όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν μία σωστή περίθαλψη.»
Ο τομέας της Υγείας στην Ελλάδα
Εκτός από συγγραφέας, ο Andreas Deffner είναι στέλεχος του Υπουργείου Υγείας της Γερμανίας και γνωρίζει αρκετά καλά την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε αυτό τον τομέα: «Έχουμε υπογράψει μία συμφωνία προκειμένου να βοηθήσουμε με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης το σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Είναι ένας μακρύς δρόμος που δεν ολοκληρώνεται αύριο. Αφορά ζητήματα διαφάνειας, εξοικονόμησης πόρων, έτσι ώστε τα μέσα να χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες: δηλαδή τους ασθενείς. Εδώ όμως πρέπει να αποφασιστεί από όλους εάν θα συνεχιστεί η κατάσταση όπως στο παρελθόν. Πολλοί γιατροί, πολλά φαρμακεία, πολλά φακελάκια…»
Ο κ. Ντέφνερ προσδοκεί να βρεθεί κάποιος ελληνικός εκδοτικός οίκος ο οποίος θα χρηματοδοτήσει τη μετάφραση του βιβλίου, προκειμένου να κυκλοφορήσει και στην ελληνική γλώσσα και θέλει να δώσει την πραγματική διάσταση της Ελλάδας: «΄Εάν τα βιβλία μου εξηγούν πραγματικά αυτό που επιθυμώ να περάσω στους ανθρώπους και στους τουρίστες για την πραγματική Ελλάδα, τότε είμαι ευχαριστημένος. Γιατί, υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις και λανθασμένες αντιλήψεις για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, βλέπω σαστισμένα πρόσωπα, όταν λέω πως στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να κάνει και σκι! Οι περισσότεροι βλέπουν την Ελλάδα μόνο ως καλοκαίρι, ήλιο και νησιά. Κοντά σε αυτά υπάρχουν πολλά περισσότερα. Ταξιδέψτε ως εκεί και γνωρίστε τη χώρα!»
* Το βιβλίο «“Filotimo!” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Grössenwahn. O συγγραφέας προετοιμάζει την έκδοση και ενός τρίτου βιβλίου για την Ελλάδα που θα αφορά μία ανασκόπηση των τελευταίων είκοσι χρόνων με πολλά μικρά ανέκδοτα.