ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Δυσβάσταχτο παρόν, σκοτεινό μέλλον

Nikos Ventzios

Η κρίση φέρνει τη διάλυση της ελληνικής μεσαίας τάξης.

Η φτώχεια και η ανεργία έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, εξαιτίας της μακράς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Η τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την φτώχεια στη Ελλάδα πράγματοποιήθηκε το 2009 και έδειξε ότι τo 19,7% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με την παιδική φτώχεια να ανέρχεται σε 23,7% και την ανεργία των ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών) να υπολογίζεται σε 21,4%. Τα ποσοστά αυτά έχουν αναμφίβολα επιδεινωθεί έκτοτε.
Σχετικά με την ανεργία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά τον Ιούλιο του 2012 έφτασε το 25,1%,το οποίο αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας είναι 5,5%.

FEH_43051_590

Σαραντάρηδες στην πρέσα

Η Μαρία και ο Κώστας αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση ενός παντρεμένου ζευγαριού που έχει φτάσει στα όρια της φτώχειας εξαιτίας των συνεπειών που έχει επιφέρει η κρίση στην Ελλάδα. Η Μαρία είναι 42 χρονών και μένει μαζί με τον άνδρα της στην Καισαριανή. Έχει εργαστεί σε πολλές διαφορετικές θέσεις στο παρελθόν. Η τελευταία της δουλειά ήταν γραμματειακή υποστήριξη σε φαρμακευτική εταιρεία. Μετά από έξι χρόνια στη δουλειά αυτή, Asia προ δύο ετών απολύθηκε.
Ο βασικός λόγος ήταν επειδή έγινε γενική μείωση προσωπικού στην εταιρεία, καθώς η εταιρεία δε θα μπορούσε πλέον να ανταπεξέλθει στα έξοδα και τις υποχρεώσεις της. Την ίδια περίοδο, πέρα από τη Μαρία, απολύθηκαν άλλα 15 άτομα. Το επίδομα ανεργίας που λάμβανε από τον ΟΑΕΔ, διάρκειας ενός έτους, έληξε τον Δεκέμβριο του 2011, χωρίς να έχει κατορθώσει να βρει άλλη δουλειά.

Δεν ήταν επειδή δεν προσπάθησε. Στα δύο σχεδόν χρόνια που έχουν περάσει από την ημέρα της και απόλυσής της, η Μαρία δεν έχει σταματήσει να αναζητά δουλειά. Παρότι έστειλε δεκάδες βιογραφικά σημειώματα όμως, δεν δέχτηκε Three καμία πρόσκληση για να περάσει τη διαδικασία της συνέντευξης.
Τα τελευταία χρόνια η Μαρία τα έβγαζε πέρα με τα έξοδα του σπιτιού χάρη στην οικονομική βοήθεια του συζύγου της και την σύνταξη του πατέρα της. Πριν μερικούς μήνες ο πατέρας της απεβιώσε, ενώ ο σύζυγος της απολύθηκε και ο ίδιος από την ίδια φαρμακευτική εταιρία όπου κάποτε δούλευε και εκείνη. Η οικογένεια της βρίσκεται πλέον στα όρια στα φτώχειας.
Το ζευγάρι έχει περικόψει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα του. Η διασκέδαση σε διάφορες καφετέριες και μπαρ περιορίζεται σε μία με δύο φορές το μήνα. Η Μαρία έχει ελαττώσει κατά πολύ τα καθημερινά της ψώνια από το σούπερ μάρκετ, αγοράζοντας μόνο τα πολύ βασικά προϊόντα για να μπορέσει να επιβιώσει η ίδια με τον σύζυγο της.
Σήμερα τόσο η Μαρία όσο και ο Κώστας σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά. Έχουν κάνει αιτήσεις για δουλειά στη Γερμανία, αλλά και στο Ντουμπάι, όπου ο Κώστας έχει ένα φίλο που θα μπορούσε να τον βοηθήσει. Αλλά κι αν βρουν δουλειά στο εξωτερικό, θα δυσκολευτούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, καθώς δεν έχουν κάποια χρήματα αποταμιευμένα για να κάνουν ένα καινούριο ξεκίνημα σε μια άλλη χώρα.
Ο Κώστας είναι δέκα χρόνια παντρεμένος με την Μαρία. Ήταν επτά χρόνια αποθηκάριος στη φαρμακευτική εταιρεία – μετέφερε και αξιολογούσε τα εμπορεύματα. Πριν από ένα μήνα ο προϊστάμενος του, του ανακοίνωσε ότι πρέπει να απολυθεί καθώς η εταιρία δε μπορούσε πλέον να καλύψει τους μισθούς των υπαλλήλων της. Στο χώρο εργασίας του, όλοι γνώριζαν την οικονομική κατάσταση της οικογένειας του και ότι πριν δύο χρόνια είχαν απολύσει τη σύζυγο του. Ο Κώστας μας δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις έτσι λειτουργούν τα τελευταία χρόνια, χωρίς συναισθηματισμούς.
Ο ίδιος αποζημιώθηκε για τα χρόνια που δούλευε στην εταιρεία. Ο προϊστάμενός του τού είπε ότι είναι ανάμεσα στους τυχερούς, καθώς στο μέλλον οι επόμενοι εργαζόμενοι που θα απολύονται δε θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Το επίδομα ανεργίας, που θα του χορηγήσει ο ΟΑΕΔ για ένα μόνο έτος, είναι μόλις 365 ευρώ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ιδιόκτητο σπίτι στο οποίο διαμένουν με την Μαρία είναι επιβαρυμένο με δύο δάνεια στο όνομα τους, ένα καταναλωτικό και ένα επισκευαστικό, το τελευταίο εκ των οποίων το «κληρονόμησε» η Μαρία με το θάνατο του Lawyers πατέρα της.
Ούτε το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Κώστα μπορεί να τον στηρίξει οικονομικά. Οι αδερφές του έχουν δημιουργήσει τα δικά τους νοικοκυριά και βρίσκονται και οι ίδιες σε άσχημη οικονομική κατάσταση.
Ο Κώστας ανησυχεί ιδιαιτέρως με το ενδεχόμενο η οικογένεια του να πεινάσει στο μέλλον, αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως μας ανέφερε, αν λήξει το επίδομα ανεργίας και δεν έχει βρει δουλειά δεν θα μπορεί πλέον να wholesale nfl jerseys επιβιώσει, καθώς δε θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει ούτε τα βασικά είδη διατροφής.


ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για να θεωρεί ότι κάποιος βρίσκεται στα όρια της φτώχειας πρέπει να πληροί τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
(1) Δυσκολίες ανταπόκρισης στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών όπως ενοίκιο ή δόση δανείου, πάγιοι λογαριασμοί (ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αερίου κλπ.), δόσεις πιστωτικών καρτών ή δόσεις δανείου για οικοσκευή, διακοπές κ.ά., ή αγορές με δόσεις κύριας κατοικίας
(2) Οικονομική αδυναμία για πληρωμή μιας εβδομάδας διακοπών
(3) Οικονομική αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας
(4) Οικονομική αδυναμία για αντιμετώπιση έκτακτων αλλά αναγκαίων δαπανών αξίας περίπου 500 ευρώ
(5) Οικονομική αδυναμία να διαθέτει τηλέφωνο (περιλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο)
(6) Οικονομική αδυναμία να διαθέτει έγχρωμη τηλεόραση
(7) Οικονομική αδυναμία να διαθέτει πλυντήριο ρούχων
(8) Οικονομική αδυναμία να διαθέτει ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο
(9) Οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική οικιακή θέρμανσηΑπό τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ν?α προκύπτει ότι το 60,3% του φτωχού πληθυσμού έχει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας περίπου τη? 500 ευρώ. Επιπλέον, το 65,5% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι cheap nfl jerseys επιβαρύνεται αρκετά από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το 35,8% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου κ.λπ.


Ανυπεράσπιστα γηρατειά

Ο Αθανάσιος Μπρένιας  είναι 79 χρονών, συνταξιούχος, και μένει στον Κολωνό Αττικής, όπου μετά βίας επιβιώνει με την πενιχρή σύνταξη που λαμβάνει από το ελληνικό κράτος. Η βασική του σύνταξη ήταν αρχικά 750 ευρώ και σήμερα έχει μειωθεί wholesale jerseys στα 350 ευρώ. Όπως μας δήλωσε, αν δεν υπήρχε η σύνταξη των 500 ευρώ της γυναίκας του, δε θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα.Όπως μας εξηγεί ο κ. Μπρένιας, παλαιότερα αγόραζε κρέας σε καθημερινή βάση για το σπιτικό του, ενώ πλέον αγοράζει μόνο μία φορά στις 15 μέρες. Άλλες συνήθειες του παρελθόντος, όπως ένας καφές στο καφενείο της περιοχής του, έχουν κι αυτές κοπεί τελείως.
Τα παιδιά του έχουν απολυθεί από τις δουλειές και αντί να ενισχύουν το ισχνό εισόδημά του, επιδοτούνται από αυτόν, στον περιορισμένο βαθμό που αντέχει. Τα εγγόνια του βιώνουν και εκείνα με την σειρά τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, με ελλείψεις τόσο στη διατροφή τους όσο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Άνεργοι με παιδιά

Ο Θανάσης Καλταμπάνης είναι 43 χρονών, παντρεμένος με την κόρη του κ. Μπρένια και μένει κι αυτός στον Κολωνό της Αττικής. Δουλεύει ως γραφίστας σε γνωστή εφημερίδα της Αθήνας, ενώ τις τελευταίες δύο βδομάδες ο ίδιος και οι συνάδελφοι απεργούν λόγω της περικοπής των μισθών τους. Η σύζυγος του δούλευε σε γνωστή επίσης αθηναϊκή εφημερίδα ως δημοσιογράφος. Ο εργοδότης της μάλιστα την εξώθησε σε παραίτηση ώστε να μην λάβει αποζημίωση. Της οφείλει μισθούς τριών μηνών, ενώ ο ίδιος ο Θανάσης δεν έχει πληρωθεί τους τελευταίους δύο μήνες.

Όπως μας εξιστορεί ο Θανάσης, επιβιώνει πολύ δύσκολα γιατί μεγαλώνει και τα δύο του παιδιά, ηλικίας 9 και 13 ετών. Στην προ κρίσης εποχή, το εισόδημα του νοικοκυριού επαρκούσε για να στέλνει τα παιδιά του σε εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως το γυμναστήριο και το φροντιστήριο αγγλικών. Σήμερα μετά βίας μπορεί και πληρώνει για το σχολείο ξένων γλωσσών ώστε να μάθουν αγγλικά, κι αυτό περιορίζοντας δραστικά τις δαπάνες ακόμα και για βασικά είδη διατροφής. Τα έξοδα διασκέδασης, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν περίπου εξαλειφθεί. Η μείωση κατανάλωσης από αυτό και τόσα όλα νοικοκυριά που ζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τη σειρά βυθίζει ακόμα περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, διαιωνόζοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας.
Όπως ο Κώστας και η Μαρία, έτσι και ο Θανάσης σκέφτεται τον τελευταίο καιρό σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα, ακόμα και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχικά, σκέφτεται να φύγει μόνος του, και αφού σταθεροποιηθεί στο νέο του προορισμό, να πάρει μαζί του και την υπόλοιπη οικογένεια του.
Η the κατάσταση στη χώρα μας, όπως προβλέπει, δεν θα καλυτερεύσει αλλά μάλλον θα γίνει ακόμα χειρότερη.

 


ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΙΝΑΣΤΙΜΕΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

Στην Ελλάδα, παρότι διανύουμε τον πέμπτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης, οι τιμές δείχνουν αξιοσημείωτες αντιστάσεις στις καθοδικές πιέσεις που δέχονται από την καταβαράθρωση της ζήτησης. Παρακάτω ακολουθεί μια σύγκριση τιμών σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης σε Ελλάδα και Γερμανία. Οι τιμές των προϊόντων είναι με βάση το πιο φθηνό αγαθό που μπορεί κανείς να βρει στο σούπερ μάρκετ της χώρας του.

(Οι τιμές είναι σε ευρώ)  Ελλάδα  Γερμανία  Διαφορά

1 λίτρο γάλα



0,99



0,45



+ 0,54


1 κιλό ψωμί


1,7


1,30


+0.4


500 γραμμάρια ζυμαρικών


0,59


0,49


+ 0,1


100 γραμμάρια βοδινού κρέατος


1,3


1


+0,3


1 πακέτο τσιγάρα


3,1


5,26


-2,16


1 λίτρο πετρέλαιο


1,8


1,53


+0,27


Τυρί (φέτα)


2,5


0,79


+1,71


1 κιλό αλεύρι


0,89


0,45


+0,24


1 πακέτο καφέ


3,79


4,99


-1,2


1 μπουκάλι μπύρας


1,04


0,5


+0,54


1 μπουκάλι χυμός πορτοκάλι


1,39


0,85


+0,54


1 οδοντόκρεμα


1,95


0,79


+1,16


1 κουτί μέλι


4,58


2,19


+2,39


1,5 λίτρο νερό


0,25


0,19


+0,06


1 κιλό ντομάτες


1,18


1,99


-0,81


Χαρτί τουαλέτας


4,5


2,75


+1,75


Τιμή εισητηρίου στα μέσα μεταφοράς


1,4


2,4


-1


Σύνολο


32,95


27,92


+5,03


Τα περισσότερα ελληνικά προϊόντα είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα γερμανικά. Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλη εντύπωση καθώς το βιοτικό επίπεδο και οι μισθοί της Γερμανίας είναι σημαντικά υψηλότεροι από τους ελληνικούς.


 

Share Buttonvar hupso_services_c=new Array(“facebook_like”,”facebook_send”);var hupso_counters_lang = “en_US”;var hupso_image_folder_url = “”;var hupso_url_c=””;var hupso_title_c=”Δυσβάσταχτο παρόν, σκοτεινό μέλλον”;
Share Button