ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Στέφανος και ο Dominic της Τέχνης

Antonis Marios Papagiotis

Ο 27χρονος Έλληνας γλύπτης Στέφανος Σουβατζόγλου, και ο 24χρονος Γερμανός φωτογράφος Dominic Packulat, μηδενίζουν τη χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα στις δυο χώρες και συναντώνται την άνοιξη του 2014 στο Βερολίνο σε ένα κοινό πολιτιστικό γεγονός.

Η πρόταση έγινε από τον Dominic στον Στέφανο, όταν ο δεύτερος φιλοτέχνησε το βραβείο με το οποίο ο νεαρός Γερμανός βραβεύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2013 στο Βατικανό από τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca.

Ο Στέφανος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, δείχνει να προσεγγίζει την τέχνη με τρόπο ιδιαίτερο, που ακόμη και στους πιο απόμακρους από αυτήν, φανερώνουν το σεβασμό που ο ίδιος δείχνει στα υλικά που χρησιμοποιεί και στην έμπνευση που «κατοικεί» μέσα του. Ο ίδιος υποστηρίζει πως βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέων τρόπων επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο και γι’ αυτό τοποθετεί τον εαυτό του ανοιχτό σε νέες προκλήσεις: «Μ’ ενδιαφέρει να γνωρίσω καινούργιες λογικές και αισθητικές που θα με αναβαθμίσουν σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη αλλά και παράλληλα να μεταδώσω τη γνώση που έχω αποκτήσει σε άλλους». 

honig1_590

Ο Dominic σπουδάζει ακόμη στη σχολή φωτογραφίας αλλά ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει με το φως και τις σκιές τον έκαναν ήδη γνωστό μέχρι τη Νέα Υόρκη όπου το περιοδικό Asian Fusion δημοσιεύει φωτογραφίες του και ιστορίες που αναδύονται μέσα από αυτήν. Επικεντρώνεται στο άσπρο και το μαύρο των αντιθέσεων και της δημιουργίας αφού δηλώνει λάτρης της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, την οποία δημιουργεί με τη χρήση παλιάς κάμερας και περνώντας πολύ χρόνο στο σκοτεινό θάλαμο.

Η έκθεση των δυο νέων στο Βερολίνο γίνεται με αφορμή τη φωτογραφική ιστορία του Dominic “Honig & Galle“ και τον εμπλουτισμό της με νέους χαρακτήρες μετά από έρευνα στην ιστορία της ανθρωπότητας και της μυθολογίας. Πρόκειται για ένα κορίτσι που ζει ανάμεσα σε διαφορετικές περιόδους στο χρόνο. Οι φωτογραφίες του, την παρουσιάζουν σαν θεά που έχει στα χέρια της πρωτόπλασμα και δημιουργεί χαρακτήρες με αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο ο Στέφανος Σουβατζόγλου θα συμμετέχει στην έκθεση συνδέεται με την απόδοση σε τρισδιάστατη μορφή κάποιων από τις φιγούρες που παρουσιάζονται στο φωτογραφικό έργο του Dominic.

Μιλώντας για τη συνεργασία του με τον Στέφανο Σουβατζόγλου, ο Dominic δηλώνει ενθουσιασμένος: «Για εμένα είναι ένας σημαντικός άνθρωπος και καλλιτέχνης και πιστεύω ότι το έργο του έχει αναφορές στον «Κόσμο» που προσπαθώ να δημιουργήσω. Μ’ ενδιαφέρει να ανταλλάξουμε ιδέες και πραγματικά, τον θεωρώ τόσο ικανό καλλιτέχνη που πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί άλλος ισάξιος του Στέφανου». Ο Στέφανος δηλώνει εξίσου ενθουσιασμένος γι’ αυτή τη συνεργασία: «Είναι γεγονός ότι μέσα από την τέχνη οι πολιτισμοί έρχονται ποιο κοντά και πραγματικά μέσα από την συνεργασία των ανθρώπων δημιουργείται η εξέλιξη. Η συνεργασία μου με τον Dominic είναι μια αδιάψευστη απόδειξη αυτού».

Ο Ντομινίκ συμπληρώνει το πάζλ της συνεργασίας του με τον Έλληνα καλλιτέχνη μιλώντας και για την Ελλάδα που αγαπά: «Την επισκέφθηκα πρώτη φορά ως μικρό παιδί και ανυπομονώ να ζήσω και πάλι τις όμορφες μνήμες από εκείνο το οικογενειακό ταξίδι στη χώρα της Μυθολογίας και των θεών. Λατρεύω την αρχαία αρχιτεκτονική, όπως διασώζεται μέχρι σήμερα και όνειρό μου είναι να δουλέψω με το φωτογραφικό μου φακό σε κάθε σημείο της Ακρόπολης, ν’ αναπηδήσουν από μέσα της οι χαρακτήρες που της έδωσαν πνοή και την ταξίδεψαν στους αιώνες. Μακάρι αυτό να είναι ένα νέο project με τον Στέφανo».

stefanos2_590

Share Button