ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Οι στόχοι της νέας γενιάς για την Ε.Ε. μετά τις ευρωεκλογές

Diogenis Dimitrakopoulos

Δύο μήνες μετά τις ευρωεκλογές ο απόηχος καλά κρατεί. Αυτές οι εκλογές είχαν ιδιαίτερη σημασία: ήταν η πρώτη φορά που η εκλογή των ευρωβουλευτών συνδέθηκε με την περαιτέρω εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παράλληλα υπήρξε άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Η αποχή άγγιξε το 57 %, ενώ αναμένονται τα αναλυτικά αποτελέσματα που θα δημοσιεύσει η Εurostat το Σεπτέμβριο, όπου θα φανεί το ποσοστό της συμμετοχής των νέων στις ευρωεκλογές καθώς και οι επιλογές τους.

Η προεκλογική καμπάνια των ευρωβουλευτών και των υποψήφιων προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ως κεντρικό θέμα τα προβλήματα των νέων. Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και των 6 δισ. ευρώ που προβλέπεται να χορηγηθούν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων δίνουν νέες ελπίδες. Πώς όμως βλέπουν οι νέοι της Ε.Ε. τις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές;

Συμμέτοχοι στα ευρωπαϊκά πράγματα και όχι… θεατές

Παρ’όλη την έμφαση που δόθηκε στα ζητήματα νεολαίας, το μήνυμα δεν έφτασε στον τελικό αποδέκτη. «Υπάρχει κενό στην ενημέρωση των νέων και γι’ αυτό προσπαθούμε να αυξήσουμε τη συνεργασία μας με τα ΜΜΕ, ώστε να υπάρχει κάλυψη των ειδήσεων με μία πιο ευρωπαϊκή ματιά. Πολλοί νέοι είναι αδιάφοροι και η σημασία της Ε.Ε. είναι εκτός της καθημερινής τους ζωής», αναφέρει ο Paul Smits, πρόεδρος του ολλανδικού παραρτήματος της πανευρωπαϊκής οργάνωσης φοιτητών AEGEE.

Τα μέλη του νέου συμβουλίου της ΑEGEE πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα ως προς τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Θεωρούν πως η εκλογή του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωκοινοβούλιο ενίσχυσε τη σημασία των ευρωεκλογών και αποτέλεσε ένα θετικό βήμα, αλλά ανησυχούν πολύ για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού .

«O τρόπος οργάνωσης των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και η επιγενόμενη γραφειοκρατία απομακρύνουν τους πολίτες από την Ε.Ε. ενώ θα πρέπει να δοθούν περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής στους πολίτες», λέει η Αleksandra Kluczka, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της οργάνωσης, από την Πολωνία. «Προσπαθούμε με τη διοργάνωση προγραμμάτων, συνεδρίων με διάφορες θεματικές να αυξήσουμε το επίπεδο της ευρωπαϊκής συνείδησης των νέων ώστε να τους καταστήσουμε συμμέτοχους στα ευρωπαϊκά πράγματα και όχι θεατές. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές δημιουργήσαμε έναν «οδηγό ψήφου» για την ενημέρωση των νέων και την αύξηση της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία. Περαιτέρω, προσπαθούμε να διευρύνουμε το πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία.»

Η AEGEE είναι μία από τις μεγαλύτερες διεπιστημονικές οργανώσεις φοιτητών, με δίκτυο σε σαράντα χώρες και διακόσιες  ευρωπαϊκές πόλεις και η οποία στοχεύει σε μια δημοκρατική, πολυμορφική Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα. Ως Μ.Κ.Ο. είναι ανοιχτή σε φοιτητές και νέους ανθρώπους από όλα τα επιστημονικά πεδία. Ιδρύθηκε το 1985 στο Παρίσι δημιουργώντας ένα δίκτυο 13.000 μελών σε 40 πόλεις στην Ευρώπη. Σημαντικότερες επιτυχίες τους: η καθιέρωση του φοιτητικού προγράμματος Erasmus και η εκπόνηση της καμπάνιας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των νέων.

 

Eva-Paunova-2_590

Νέοι στο Ευρωκοινοβούλιο

Κατά την προεκλογική περίοδο, όλες οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, επέμειναν στην ανάγκη συμμετοχής των νέων στις πολιτικές διαδικασίες, ωστόσο ο μέσος όρος ηλικίας των εκλεγμένων ευρωβουλευτών είναι τα 55 χρόνια. «Σίγουρα η πολιτική διαφέρει από την οικονομία αλλά αν δούμε το ευρωκοινοβούλιο σαν μια επιχείρηση, στην οποία ο μέσος όρος ηλικίας εργαζομένων είναι τα 55 έτη, η παραγωγικότητα της δε είναι προσδοκώμενη. Έτσι υπάρχει το πρόβλημα της διασύνδεσης των ευρωβουλευτών με τη νέα γενιά και την εξοικείωση της με τις νέες τεχνολογίες», τονίζει η Eva Paunova, ευρωβουλευτής από τη Βουλγαρία.

Η κα. Paunova, 28, είναι η νεότερη ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της ομάδας ΕU-40 (ομάδα που αποτελείται από ευρωβουλευτές κάτω των 40 ετών σχεδόν από όλες τις ευρωπαϊκές «οικογένειες»). Η ίδια πιστεύει πως οι νέοι πολίτες θα έπρεπε να νιώθουν κοντά στην Ε.Ε. αναγνωρίζει όμως ότι κάτι τέτοιο είναι μακρυά από την πραγματικότητα. «Ενώ υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα δε φτάνουν σε όλους… Απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους που έχουν ήδη μια εξοικείωση με αυτά και με τις νέες τεχνολογίες, σε ανθρώπους που ήδη έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνία. Γι’ αυτό σκοπός μου είναι η διεκδίκηση περισσότερων προγραμμάτων Erasmus+ και Horizon 2020, από πολίτες χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης από αυτά και σε περιοχές της Ευρώπης όπου δεν υπάρχει διαδίκτυο

Η γενιά που πληρώνει τη «νύφη»Alan-Paul-1_250

Παρόμοιους προβληματισμούς μοιράζεται και ο γενικός Γραμματέας του European Youth Forum, Allan Päll . Μας εξήγησε πως τα μέλη της οργάνωσης είχαν την ευκαιρία κατά τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να προωθήσουν θέματα που απασχολούν τους νέους, όμως συμπληρώνει, πως ο καθημερινός νέος Ευρωπαίος, τελικά, δεν είχε συνείδηση του τι ακριβώς ψήφισε στις ευρωεκλογές. «Μπορεί η νέα γενιά να είναι καλύτερα εκπαιδευμένη και με μεγαλύτερες δυνατότητες κινητικότητας, όμως, με λιγότερη ελπίδα και συνάμα μικρότερη συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες. Έτσι υπάρχει το παράδοξο, μια γενιά που από τη μια πλευρά δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά τον εαυτό της, να κληθεί σε λίγο καιρό να στηρίξει μέσω των φόρων, τη συνταξιοδότηση της γενιάς των baby boomers γονιών της.»


Το European Youth Forum είναι μια πλατφόρμα από οργανώσεις νεολαίας ανά την Ευρώπη, που δημιουργήθηκε από τα εθνικά συμβούλια Νεολαίας και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις νεολαίας. Αποσκοπεί στην προστασία των επαγγελματικών και κοινωνικών συμφερόντων των νέων και στην ενεργή συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και τα ευρωπαϊκά όργανα, με κύριο σκοπό τη διοχέτευση των πληροφοριών ανάμεσα στους νέους και τους φορείς χάραξης των ευρωπαϊκών πολιτικών. Περιλαμβάνει 99 μελή οργανώσεις (εθνικά συμβούλια νεολαίας, διεθνείς Μ.Κ.Ο.) με συνολικό αριθμό μελών κοντά στα 10 εκ. νέους.


Share Button