ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Έχεις πρόβλημα; Κάτσε να το φτιάξεις!

Stylia Kampani

Όταν η πολιτεία αδυνατεί να παρέχει λύσεις στους πολίτες της, αυτοί παίρνουν τα ηνία και βρίσκουν ευφάνταστες και δημιουργικές λύσεις από μόνοι τους.

Πόσες φορές περπατήσατε στους δρόμους της Αθήνας, ευχόμενοι τα πεζοδρόμια να ήταν καλοφτιαγμένα, να υπήρχαν λωρίδες για ποδηλάτες και να είχαμε περισσότερο πράσινο στην πόλη; Σίγουρα αρκετές, και για αυτό το λόγο υπάρχει η ομάδα του «The city of errors», για να εντοπίσει λύσεις σε προβλήματα της Αθήνας με έναν πρωτοποριακό και δημιουργικό τρόπο.

Εδώ και τρία χρόνια, μια μικρή ομάδα νέων δραστήριων πολιτών έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο κοινωνικής συμμετοχής όπου οι κάτοικοι της Αθήνας μπορούν να ανεβάσουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα  τα δικά τους βίντεο ή φωτογραφίες απεικονίζοντας προβλήματα της καθημερινότητάς τους και τρόπους με τους οποίους προσπαθούν να τα επιλύσουν.

cityOfErrors3

Όπως μας εξήγησε η υπεύθυνη τύπου του  «The city of errors», Μαριάννα Χριστόφη, αν και ο τίτλος ακούγεται κάπως πεσιμιστικός, στην πραγματικότητα προσπαθεί να αναδείξει την θετική όψη των πραγμάτων μέσα από δράσεις πολιτών.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο έχει τιμηθεί με το Doc On Air βραβείο στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκη το 2010*.

Επίσης, το προτζεκτ «The city of errors» θα δώσει σύντομα τη δυνατότητα στους χρήστες smartphone να «ταγκάρουν» τα «λάθη» και τις λύσεις  που δίνουν ενώ θα μπορούν και να ενημερώνονται για άλλα λάθη στις γειτονιές της Αθήνας.

cityOfErrors2_590

Όπως περιγράφουν οι ίδιοι στην ιστοσελίδα του έργου, δεν πρόκειται για ένα απλό ντοκιμαντέρ, ούτε για μια ψευτοκουλτουριάρικη δήλωση, αλλά για ένα εργαλείο, που δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε ενεργά όλα εκείνα που κάνουν την καθημερινότητά μας στην πόλη λιγότερο όμορφη.

«Είναι ένα παιχνίδι. Κι αν τα παιχνίδια μας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε την δική μας πραγματικότητα, αυτό το παιχνίδι μας λέει, ότι ίσως μπορούμε να φτιάξουμε την αληθινή μας πραγματικότητα».

Η εφαρμογή θα λειτουργεί με τον εξής απλό τρόπο:

  1. Κατεβάζετε την εφαρμογή στο κινητό σας
  2. Εντοπίζετε το «λάθος» και το τραβάτε βίντεο ή φωτογραφία
  3. Το ανεβάζετε στη πλατφόρμας του «the city of errors»

Καθώς η εφαρμογή αναμένεται να λανσαριστεί μετά τον Ιανουάριο του 2014, τα 10 ολιγόλεπτα επεισόδια που θα βρείτε στην ιστοσελίδα τους, δίνουν μερικά παραδείγματα από «λάθη» αναδεικνύοντας παράλληλα προτάσεις ή τρόπους για την επίλυσή τους.

Η παρουσίαση της εφαρμογής θα διοργανωθεί από το νεοσύστατο The Impact Hub Athens, που ασχολείται ενεργά στον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

«Η κινητοποίηση των ανθρώπων είναι η μεγαλύτερη δυναμική του συγκεκριμένου προτζεκτ. Η πρωτοβουλία που μπορεί να πάρει ο καθένας γνωρίζοντας καλύτερα το περιβάλλον του, μπορεί να εντοπίζει ευκολότερα προβλήματα. Παράλληλα περνά στο επόμενο στάδιο επίλυσης του προβλήματος», μας είπε ο Δημήτρης Κοκκινάκης, ένας από τους ιδρυτές του Impact Hub.

«Βγείτε έξω. Τραβήξτε σε βίντεο το πρόβλημα. Αντιδράστε στο πρόβλημα. Τραβήξτε το και αυτό σε βίντεο. Στείλτε το σε εμάς. Θα βάλουμε λίγο χρώμα στον ασπρόμαυρο χάρτη μας. Και εσείς θα βάλετε λίγο χρώμα στην ασπρόμαυρη πόλη σας».

Αν δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι την επίσημη λειτουργία της εφαρμογής,  μπορείτε να στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση videos@cityoferrors.com τα βίντεο σας και η ομάδα θα τα ανεβάσει όταν ετοιμαστεί ο χάρτης των «errors».

* Το βραβείο «Doc on Air» αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ.

cityOfErrors4_590

 

Share Button