ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα γιατί η Ελλάδα έχει από τα καλύτερα προϊόντα και φαγητά στον κόσμο

Elina Makri

Μπορεί η κρίση σε πολιτικό επίπεδο να βαθαίνει στη χώρα, όμως οι Έλληνες που επιχειρούν ολοένα και αυξάνονται. Στη διάρκεια αυτού του ελληνογερμανικού ρεπορτάζ, συναντήσαμε καινοτόμες ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες αλλά και πιο παραδοσιακές. Επιχειρήσεις που έχοντας το βλέμμα στο μέλλον, συναντούν αυτό που θα έπρεπε μάλλον να είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τον πολιτισμό και την παράδοση και δημιουργούν πλούτο και αξία κοιτώντας μόνο τριγύρω, στην Ελλάδα και στα χωριά της.

Μία από αυτές τις επιχειρήσεις είναι το Fresko στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, που άνοιξε πριν δύο χρόνια και προσφέρει εδέσματα με βάση το παραδοσιακό γιαούρτι, τα γλυκά του κουταλιού απ΄όλη την Ελλάδα, το κρητικό μέλι, τα εποχιακά φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.

 

Αξίζει να σημειωθεί, πως με βάση έρευνα που πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες στον κόσμο, η αμερικανική McKinsey & Cο, η χώρα μας έχει από τα καλύτερα βασικά προϊόντα και φαγητά στον κόσμο όμως στερείται του μοντέλου πώλησης των προϊόντων με υψηλά περιθώρια κέρδους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ελαιολάδου όπου ναι μεν η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή, εξάγει όμως «χύμα» στην Ιταλία το 60% της παραγωγής, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στη γειτονική χώρα, να καρπώνεται ένα επιπλέον 50% επί της τιμής του τελικού συσκευασμένου προϊόντος. Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει το 28% της «ελληνικής φέτας» στην αγορά τυριών παγκοσμίως και το 30% των αγορών γιαουρτιού «ελληνικού στυλ» των ΗΠΑ, ενισχύει περαιτέρω τη σαφή εμπορική ευκαιρία για την Ελλάδα. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ολόκληρη η μελέτη εδώ

Share Button